top of page

COVID INFÓK

Old Globe

Utazás külföldre

Nyári programjainkon a belföldi túrák mellett Szlovénia és Horvátország is célpont. Összegyűjtöttük nektek a jelenleg érvényes beutazási feltételeket.

 

Szlovénia:

Jelenleg nincs semmilyen korlátozás a beutazásra vonatkozóan: nincs karantén és semmilyen szabály nem vonatkozik az oltatlanokra.

Továbbá Szlovéniában 2022 február 21-től az egészségügyi intézmények, idősotthonok kivételével minden tevékenységre vonatkozóan megszüntették a korlátozásokat: nem kell igazolás az oltottság/fertőzésen való átesettségről, negatív tesztről a szolgáltatások igénybevételénél.

 

Horvátország:

Korlátozás (karantén) nélkül léphettek be az országba

 • két oltás után az utolsó oltás felvétele utáni 270 napos időszakban vagy

 • 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően igazoló orvosi igazolással vagy

 • 72 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR teszttel (PCR teszt) vagy

 • az EU-által elfogadott 24 óránál nem régebbi antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával, vagy

 • az átesettség után 8 hónapon belül egy oltás igazolásával, az oltástól számított 270 napig

 

A fenti korlátozások és szabályok 12 év felettiekre vonatkoznak.

További információ a konzulátus honlapján:

SZLOVÉNIA és HORVÁTORSZÁG

Hajózás biztonságosan

A charterflottákat üzemeltető cégeknek fontos szempont, hogy a hajózás járványügyi szempontból az idén is biztonságos legyen.

Tájékoztatójuk alapján a hajóik emelt szintű takarítás és ózonos fertőtlenítés után kerül átadásra minden csapatnak. Bérelt hajóink megfelelnek a legmagasabb szintű higiéniai előírásoknak.


Folyamatosan figyelemmel követjük az ajánlásokat és tájékoztatunk Benneteket, amennyiben a biztonságos hajózáshoz új szabályok kerülnének bevezetésre!

A turizmus más módjaival összehasonlítva a hajózás kevesebb kockázatot jelent a járvány szempontjából. Kis csoportban, ismerősökkel utazunk együtt, a tömegektől távol vagyunk. A tengeri sós levegő, a napfény, a tengervíz mind segítenek távol tartani a vírusokat!

A túrákon a határátlépés miatt eleve csak olyanok tudnak részt venni, akik oltási igazolvánnyal, fertőzésen átesett védettséggel vagy negatív teszttel rendelkeznek. Ezek sajnos nem jelentenek 100% biztonságot, de jelenleg ennél jobb megoldást nem  tudunk, hogy csökkentsük a fertőzés valószínűségét.

Ski Equipment

2021/22-es síszezon

A tavalyi elmaradt síszezon után az osztrákok és a szlovének is nagyon eltökéltek a sípályák megnyitása mellett. 

Az osztrákoknál enyhültek a járványügyi szabályok, ezek közül is a legfontosabb, hogy a külföldiek előtt is megnyitják a síterepeket. Ezen kívül megnyitják a szállodákat, hüttéket és megszűnik a elvonók 50%-os kapacitáskorlátja is. A zárt helyeken (pl zárt felvonókban) és szabadtéren, ahol nem tartható a 2 méteres távolság (pl sorban álláskor, felvonókon) továbbra is kötelező lesz az FFP2-es maszk viselése, ezt a vendéglőkben is kérhetik a fogyasztáson kívüli időszakban, és a távolságtartási szabályok is érvényben maradnak.

Milyen feltételekkel utazhatunk?

Ausztria:

 • 24 óránál nem régebbi negatív antigén gyors teszt vagy

 • 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy

 • 2 darab 270 napnál nem régebbi Ausztria által elfogadott oltás (Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson (Janssen), Moderna, Sinopharm, Sinovac, Covishield, Covaxin, Covovax, Novavax) vagy

 • 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolás vagy

 • egy 270 napon belüli oltás, ha a beadása előtt legalább 21 nappal a beoltottnak pozitív PCR tesztje vagy az oltás előtt pozitív antitest tesztje volt 

 

Szlovénia:

 • magyar védettségi igazolvánnal,

 • egy 48 óránál nem régebbi PCR-teszt negatív eredménnel, vagy

 • egy 24 óránál nem régebbi negatív antigén gyorsteszttel

 • pozitív PCR-teszteredménnyel, ami régebbi 10 napnál és frissebb 6 hónapnál

A fenti feltételek minden 12 évnél idősebb személyre vonatkoznak!

További információ a konzulátus honlapján:

SZLOVÉNIA és AUSZTRIA

Covid rendelkezések

Tudjuk, hogy az idei nem egy szokványos síszezon lesz, az utazással kapcsolatban sokkal több kérdés merül fel mindenkiben! Jó hír viszont, hogy a legújabb rendelkezések szerint, zöldutat kaptak, és idén kinyithatnak a szállodák és síterepek Ausztriában.

 

Ez azt jelenti, hogy az idén bizonyos szabályok betartása mellett felcsatolhatjuk léceinket és indulhatunk a hegyekbe, mert magasan a legjobb!

Az osztrákoknál egy 5 készenléti szintű terv lép életbe november 15-től, és érvényes az egész téli szezonra. A cél egy biztonságos síszezon, és az osztrák egészségügy túlterheltségének megakadályozása. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy mit jelentenek az egyes szintek, melyek a kórházi intenzív ágyak telítettségétől függenek, az utazás szempontjából.


1-es szint: 3G szabályozás, ami azt jelenti, hogy oltottak, védettek és érvényes PCR vagy antigén teszttel (24 óráig érvényes) rendelkezők érkezhetnek, a gyorsteszt is elfogadott.


2-es szint: jelenleg ez a szint van érvényben! 300 intenzív ágy foglaltsága esetén (15%-os terheltség), 7 nappal a szint elérése után lép életbe. A szabályozás úgy módosul, hogy a gyorstesztek már nem használhatóak, oltottak, védettek, PCR és hivatalos antigén teszttel rendelkezők érkezhetnek.


3-as szint: 400 intenzív ágy foglaltsága esetén (20%-os terheltség), azonnal életbe lép. 2,5G; az antigén teszt sem jó már, csak oltottak, védettek, és érvényes PCR teszttel rendelkezők érkezhetnek.


4-es szint: 500 intenzív ágy foglaltsága esetén (25%-os terheltség), azonnal életbe lép. 2G; csak oltottak és védettek érkezhetnek.


5-ös szint: 600 intenzív ágy foglaltsága esetén (30%-os terheltség), azonnal életbe lép. Bizonyos kijárási korlátozások lépnek életbe az oltatlanoknak. Ez az oltottakat és védetteket nem érinti.


Ezen felül FFP2-es maszk kell majd a síliftekre! A fenti szabályozás gyermekekre 12 év felett vonatkozik.
 

Jelen pillanatban, Ausztriában a Szputnyikkal oltott személyek egy kategóriába esnek az oltatlanokkal, így számukra is antitest, védettségi igazolás szükséges (vérteszt) vagy ráoltás Pfizerrel. De erről szóló pontos útmutatás várható még az osztrák kormánytól, egyelőre nincs egységes álláspont. 


Összefoglalva; a legrosszabb esetben is az oltottak és átesettek, akik rendelkeznek ellenanyaggal utazhatnak, síelhetnek!  Ezért lehetőség szerint oltással jelentkezzetek, Szputnyikkal oltottak és nem oltottak pedig szerezzenek be antitest igazolást, ami a védettségüket igazolja és 3 hónapig érvényes! 

20200201_101728_edited.jpg
bottom of page